+48 781 08 78 08 ik fb @

Aktualności


2

Źródło: http://dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com/

Dodatkowo: 1 kostka rosołowa - bulion warzywny i lubczyk.
Soczewicę gotujemy wraz z kostką bulionową oraz obraną i pokrojoną marchewką przez ok 20 minut pod przykryciem. Następnie dodajemy obrany czosnek, chilli (lub imbir), pozostałe przyprawy, masło oraz rozdrobnione brokuły i gotujemy kolejne 10 minut. Po tym czasie doprawiamy całość pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym i blendujemy kilkadziesiąt sekund do uzyskania jednolitego, gęstego kremu.
Gotową zupę możemy posypać dodatkową porcją pieprzu lub utartym czosnkiem

produkt lub potrawa waga [g] waga rynkowa[g] miara domowa energia [kcal] białko [g] tłuszcze [g] węglow. og.[g]
KREM BROKUŁOWO-CZOSNKOWY
Woda 400 400   0.0 0.0 0.0 0.0
Soczewica czerwona, nasiona suche 30 30 2*łyżka 98.1 7.6 0.9 17.3
Marchew 105 142 średnia sztuka 28.4 1.1 0.2 9.1
Brokuły 200 328 pół dużej sztuki 54.0 6.0 0.8 10.4
Czosnek 30 34 5*średni ząbek 43.8 1.9 0.2 9.8
Masło ekstra 5 5 łyżeczka płaska 36.8 0.0 4.1 0.0
pieprz czarny 2 2 0.50*łyżeczka 5.0 0.2 0.1 1.3
chili pieprz cayenne 6 6 2*szczypta 19.1 0.7 1.0 3.4
ziele angielskie 2 2 2*ziarenko 5.3 0.1 0.2 1.4
liść laurowy 2 2 2*sztuka 6.3 0.2 0.2 1.5
Suma: 782 951   296.8 17.8 7.7 54.2

 


Mięso idealnie sprawdzi się na obiad, jak i do kanapek zamiast wędliny. 

 Źródło: http://kobieceinspiracje.pl/28586,filet-pieczony-w-majeranku.html

produkt lub potrawa 

waga [g]

waga rynkowa[g]

miara domowa

energia [kcal]

białko [g]

tłuszcze [g]

Mięso z piersi kurczaka, bez skóry

240

240

średnia pojedyncza pierś

237.6

51.6

3.1

Czosnek

6

7

średni ząbek

8.8

0.4

0.0

czosnek w proszku

5

5

łyżeczka

16.6

0.8

0.0

papryka czerwona, słodka, liofilizowana

5

5

łyżeczka

15.7

0.9

0.2

majeranek suszony

5

5

łyżeczka

13.6

0.6

0.4

Sól biała

3

3

szczypta

0.0

0.0

0.0

Oliwa z oliwek

8

8

łyżka

70.6

0.0

8.0

Suma: 

272

273

 

362.9

54.3

11.7

 Fileta myjemy i czyścimy, oliwę mieszamy z przyprawami, mięso mocno nacieramy powstałą pastą (gęstą). Na środku folii do pieczenia (np. aluminiowej) rozkładamy cienkie plasterki czosnku, na niego zamarynowane mięso, wszystko szczelnie zamykamy folią (polecam zawijać folię do góry, bo kurczak puści trochę soku, który możemy wykorzystać jako sos). Pieczemy przez 20-25 min. w 220*C. Po upieczeniu, jeżeli chcemy wykorzystać mięso na kanapki najpierw studzimy, a później kroimy w plastry. Nadmiar można zamrozić i wykorzystywać w razie potrzeb!

 

Wszelkie prawa zastrzeżone / All rights reserved

RealizacjaMabu.pro Film & Design