+48 781 08 78 08 ik fb @

Aktualności

 

1. Mąkę mieszamy w misce z cukrem i solą, dodajemy łyżeczkę (lub więcej) bazylii i oregano oraz oliwę. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym (nie gorącym!) mleku. Wlewamy do miski. Wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. Odstawiamy na 10 min.
2. Ciasto wałkujemy na bardzo cienkie na stole oprószonym mąką graham/orkiszową razową i przekładamy na blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
3. Koncentrat podgrzewamy z mozzarellą na bardzo małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Do momentu rozpuszczenia sera, doprawiamy do smaku ziołami włoskimi, np. bazylia i oregano, papryka słodka i/lub ostra, kurkuma (mająca silne działanie przeciwzapalne).
4. Na ciasto układamy ulubione składniki, polecam pokrojoną w kostkę paprykę, cienkie plasterki szynki lub po upieczeniu pomidorki koktajlowe pokrojone na pół, sporą garść rukoli i listki bazylii.

5. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez około 10 minut (bez termoobiegu).

produkt lub potrawa

waga [g]

waga rynkowa[g]

miara domowa

energia [kcal]

Mąka pszenna graham, typ 1850 lub orkiszowa razowa

255

255

1.50 szklanka

787.9

Mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu

125

125

0.50*szklanka

58.8

Drożdże piekarskie, prasowane

25

25

 

23.0

Oliwa z oliwek

20

20

2*łyżka

176.4

Cukier

2

2

0.50*łyżeczka

8.1

Sól morska

6

6

łyżeczka

0.0

bazylia suszona

10

10

2*łyżeczka

23.3

oregano suszone

10

10

2*łyżeczka

26.5

Koncentrat pomidorowy, 30%

195

195

słoiczek

179.4

mozzarella, z pełnego mleka (lub light)

125

125

kulka Zott

375.0

Suma:

773

773

 

1658.4

 

Wszelkie prawa zastrzeżone / All rights reserved

RealizacjaMabu.pro Film & Design