+48 781 08 78 08 ik fb @

Aktualności


Zuppa di carote
Marchewkę obrać, opłukać i pokroić na 2 - 3 cm kawałki. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę z oliwek/olej, zeszklić cebulę nie rumieniąc. Dodać imbir i podgrzewać przez około pół minuty na małym ogniu.
Dodać marchewkę i smażyć przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać soczewicę, wymieszać, doprawić solą i pieprzem, smażyć mieszając od czasu do czasu przez kolejne 3 minuty.
Dodać puree pomidorowe, wlać bulion, doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować przez około 15 - 20 minut, aż marchewka i soczewica będą miękkie.
Zmiksować na gładki mus, dodać mleko i jeszcze raz zmiksować. Dolać więcej mleka, gdyby zupa była za gęsta.
Zupę podawać gorącą, z ugotowanym razowym makaronem.

produkt lub potrawa waga [g] waga rynkowa[g] miara domowa energia [kcal] białko [g] tłuszcze [g] węglow. og.[g]
KREM Z MARCHWI I SOCZEWICY
Soczewica czerwona, nasiona suche 100 100 pół szklanki 327.0 25.4 3.0 57.5
Marchew 210 284 2*średnia sztuka 56.7 2.1 0.4 18.3
Olej rzepakowy uniwersalny 10 10 łyżka 88.4 0.0 10.0 0.0
Cebula 35 40 pół małej sztuki 10.5 0.5 0.1 2.4
Pomidory w puszce 45 45 3*łyżka puree 36.9 1.9 0.2 8.5
Zupa rosół 720 720 3*szklanka 302.4 40.3 19.4 8.6
Mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu lub roślinne 125 125 pół szklanki 58.8 4.3 1.9 6.3
Suma: 1245 1324   880.7 74.5 35.0 101.6

Wszelkie prawa zastrzeżone / All rights reserved

RealizacjaMabu.pro Film & Design