+48 781 08 78 08 ik fb @

Aktualności


zupa krem z ciecierzycy PRZYGOTOWANIE:W garnku podgrzać oliwę, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, oprószyć solą i zeszklić ją na umiarkowanym ogniu. Dodać pokrojony na plasterki czosnek i chili, dalej delikatnie podsmażać przez około 2 minuty.
Dodać kmin rzymski, kolendrę i podgrzewać razem przez kilkanaście sekund. Wlać przecier pomidorowy oraz bulion, dodać cukier, doprawić w razie konieczności solą, pieprzem, zagotować. Dodać odcedzoną ciecierzycę i kilka łyżek zalewy. Po zagotowaniu przykryć i gotować pod przykryciem przez około 20 minut na umiarkowanym ogniu. Zupę zmiksować na gładki krem (na największej mocy).

produkt lub potrawa waga [g] waga rynkowa[g] miara domowa energia [kcal] białko [g] tłuszcze [g] węglow. og.[g]
KREM Z CIECIERZYCY I POMIDORÓW
Oliwa z oliwek 16 16 2*łyżka 141.1 0.0 15.9 0.0
Cebula 150 170 średnia sztuka 45.0 2.1 0.6 10.4
Sól morska 3 3 szczypta 0.0 0.0 0.0 0.0
Czosnek 12 14 2*średni ząbek 17.5 0.8 0.1 3.9
papryka chilli, suszona 5 5 łyżeczka 17.3 0.6 0.8 2.6
kmin rzymski 5 5 łyżeczka 18.8 0.9 1.1 2.2
kolendra, mielona 3 3 szczypta 8.4 0.7 0.1 1.6
przecier pomidorowy (sos) 500 500 kartonik 120.0 6.5 1.0 27.0
Woda 750 750 3 szklanka 0.0 0.0 0.0 0.0
przyprawa "vegeta natura" 10 10 2*łyżeczka 9.0 0.2 0.0 2.3
Cukier 5 5 łyżeczka 20.3 0.0 0.0 5.0
cieciorka (ciecierzyca) gotowana, bez soli 500 500   820.0 44.5 13.0 137.0
sezam, nasiona łuskane, prażone, bez soli 20 20 2*łyżka 113.4 3.4 9.6 5.2
Suma: 1979 2001   1330.8 59.7 42.2 197.2

Wszelkie prawa zastrzeżone / All rights reserved

RealizacjaMabu.pro Film & Design