+48 781 08 78 08 ik fb @

Aktualności


b7eb56af3ac371161d9f93f6d992f976 620x740

Obrane bataty kroimy w 0,5-1cm plastry, tak samo cebulę, a marchewki przekrawamy wzdłuż na pół.
Tak przygotowane warzywa układamy w silikonowej formie lub na blaszce z papierem do pieczenia, dokładamy również średniej wielkości różyczki kalafiora, a następnie warzywa wkładamy na 50 minut do piekarnika nagrzanego do 160 'C.
Gdy czas pieczenia dobiega końca, (UWAGA: mozna pominąć powyższy etap i zupe przygotować z surowych a nie pieczonych warzyw, wtedy należy najpierw ugotować pokrojone i obrane bataty - ok. 30 min i na 10 minut dołożyć resztę warzyw) gotujemy w rondelku wodę, dodajemy mleko kokosowe i wrzucamy wyjęte z piekarnika warzywa, doprawiamy bulionem warzywnym i papryką, dodajemy kolendrę i gotujemy pod przykryciem 5-7 minut.
Po chwili gotowania całość dokładnie blendujemy na gęsty krem (jeżeli wolimy rzadszą konsystencję to możemy dodać odrobinę wody).

produkt lub potrawa waga [g] waga rynkowa[g] miara domowa energia [kcal] białko [g] tłuszcze [g] węglow. og.[g]
KREM Z PIECZONYCH BATATÓW
Woda 650 650   0.0 0.0 0.0 0.0
batat (patat) 150 208 średni 129.0 2.4 0.2 30.2
Marchew 105 142 średnia sztuka 28.4 1.1 0.2 9.1
Cebula 70 80 mała sztuka 21.0 1.0 0.3 4.8
Kalafior 150 242   33.0 3.6 0.3 7.5
kolendra, mielona 3 3 szczypta 8.4 0.7 0.1 1.6
chili pieprz cayenne 6 6 2*szczypta 19.1 0.7 1.0 3.4
Zioła prowansalskie 5 5 łyżeczka 12.9 0.9 0.2 2.8
Suma: 1139 1336   251.8 10.4 2.3 59.4

Wszelkie prawa zastrzeżone / All rights reserved

RealizacjaMabu.pro Film & Design