+48 781 08 78 08 ik fb @

Aktualności


2

Źródło: http://dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com/

Dodatkowo: 1 kostka rosołowa - bulion warzywny i lubczyk.
Soczewicę gotujemy wraz z kostką bulionową oraz obraną i pokrojoną marchewką przez ok 20 minut pod przykryciem. Następnie dodajemy obrany czosnek, chilli (lub imbir), pozostałe przyprawy, masło oraz rozdrobnione brokuły i gotujemy kolejne 10 minut. Po tym czasie doprawiamy całość pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym i blendujemy kilkadziesiąt sekund do uzyskania jednolitego, gęstego kremu.
Gotową zupę możemy posypać dodatkową porcją pieprzu lub utartym czosnkiem

produkt lub potrawa waga [g] waga rynkowa[g] miara domowa energia [kcal] białko [g] tłuszcze [g] węglow. og.[g]
KREM BROKUŁOWO-CZOSNKOWY
Woda 400 400   0.0 0.0 0.0 0.0
Soczewica czerwona, nasiona suche 30 30 2*łyżka 98.1 7.6 0.9 17.3
Marchew 105 142 średnia sztuka 28.4 1.1 0.2 9.1
Brokuły 200 328 pół dużej sztuki 54.0 6.0 0.8 10.4
Czosnek 30 34 5*średni ząbek 43.8 1.9 0.2 9.8
Masło ekstra 5 5 łyżeczka płaska 36.8 0.0 4.1 0.0
pieprz czarny 2 2 0.50*łyżeczka 5.0 0.2 0.1 1.3
chili pieprz cayenne 6 6 2*szczypta 19.1 0.7 1.0 3.4
ziele angielskie 2 2 2*ziarenko 5.3 0.1 0.2 1.4
liść laurowy 2 2 2*sztuka 6.3 0.2 0.2 1.5
Suma: 782 951   296.8 17.8 7.7 54.2

 

Wszelkie prawa zastrzeżone / All rights reserved

RealizacjaMabu.pro Film & Design