+48 781 08 78 08 ik fb @

Aktualności


Mięso idealnie sprawdzi się na obiad, jak i do kanapek zamiast wędliny. 

 Źródło: http://kobieceinspiracje.pl/28586,filet-pieczony-w-majeranku.html

produkt lub potrawa 

waga [g]

waga rynkowa[g]

miara domowa

energia [kcal]

białko [g]

tłuszcze [g]

Mięso z piersi kurczaka, bez skóry

240

240

średnia pojedyncza pierś

237.6

51.6

3.1

Czosnek

6

7

średni ząbek

8.8

0.4

0.0

czosnek w proszku

5

5

łyżeczka

16.6

0.8

0.0

papryka czerwona, słodka, liofilizowana

5

5

łyżeczka

15.7

0.9

0.2

majeranek suszony

5

5

łyżeczka

13.6

0.6

0.4

Sól biała

3

3

szczypta

0.0

0.0

0.0

Oliwa z oliwek

8

8

łyżka

70.6

0.0

8.0

Suma: 

272

273

 

362.9

54.3

11.7

 Fileta myjemy i czyścimy, oliwę mieszamy z przyprawami, mięso mocno nacieramy powstałą pastą (gęstą). Na środku folii do pieczenia (np. aluminiowej) rozkładamy cienkie plasterki czosnku, na niego zamarynowane mięso, wszystko szczelnie zamykamy folią (polecam zawijać folię do góry, bo kurczak puści trochę soku, który możemy wykorzystać jako sos). Pieczemy przez 20-25 min. w 220*C. Po upieczeniu, jeżeli chcemy wykorzystać mięso na kanapki najpierw studzimy, a później kroimy w plastry. Nadmiar można zamrozić i wykorzystywać w razie potrzeb!

 

Wszelkie prawa zastrzeżone / All rights reserved

RealizacjaMabu.pro Film & Design