+48 781 08 78 08 ik fb @

Aktualności

 

1. Mąkę mieszamy w misce z cukrem i solą, dodajemy łyżeczkę (lub więcej) bazylii i oregano oraz oliwę. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym (nie gorącym!) mleku. Wlewamy do miski. Wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. Odstawiamy na 10 min.
2. Ciasto wałkujemy na bardzo cienkie na stole oprószonym mąką graham/orkiszową razową i przekładamy na blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
3. Koncentrat podgrzewamy z mozzarellą na bardzo małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Do momentu rozpuszczenia sera, doprawiamy do smaku ziołami włoskimi, np. bazylia i oregano, papryka słodka i/lub ostra, kurkuma (mająca silne działanie przeciwzapalne).
4. Na ciasto układamy ulubione składniki, polecam pokrojoną w kostkę paprykę, cienkie plasterki szynki lub po upieczeniu pomidorki koktajlowe pokrojone na pół, sporą garść rukoli i listki bazylii.

5. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez około 10 minut (bez termoobiegu).

produkt lub potrawa

waga [g]

waga rynkowa[g]

miara domowa

energia [kcal]

Mąka pszenna graham, typ 1850 lub orkiszowa razowa

255

255

1.50 szklanka

787.9

Mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu

125

125

0.50*szklanka

58.8

Drożdże piekarskie, prasowane

25

25

 

23.0

Oliwa z oliwek

20

20

2*łyżka

176.4

Cukier

2

2

0.50*łyżeczka

8.1

Sól morska

6

6

łyżeczka

0.0

bazylia suszona

10

10

2*łyżeczka

23.3

oregano suszone

10

10

2*łyżeczka

26.5

Koncentrat pomidorowy, 30%

195

195

słoiczek

179.4

mozzarella, z pełnego mleka (lub light)

125

125

kulka Zott

375.0

Suma:

773

773

 

1658.4

 


z15026357QPieczona piers z indyka

(zacząć przygotowywać 3 dni wcześniej!)
Marynata: w wodzie (na 4 kawałki udźca ok. 2 litry wody) zagotować marynatę, czosnek pokrojony drobno i liść laurowy. Jak ostygnie włożyć mięso, schować do lodówki na 1-3 dni. Po tym czasie, przed pieczeniem mięso natrzeć nowa marynatą: czosnek + vegeta, upiec w rękawie do pieczenia, czas ok. 1h 20 min w 180-200*C.

produkt lub potrawa waga [g] waga rynkowa[g] miara domowa energia [kcal] białko [g] tłuszcze [g] węglow. og.[g]
PIECZEŃ Z INDYKA PO STAROPOLSKU
Marynata Staropolska 10 10 łyżka 11.3 0.2 0.1 2.3
Czosnek 12 14 2*średni ząbek 17.5 0.8 0.1 3.9
liść laurowy 3 3 3*sztuka 9.4 0.2 0.3 2.3
przyprawa "vegeta natur" 10 10   9.0 0.2 0.0 2.3
Mięso z udźca indyka, bez skóry 680 680 4*kawałek 707.2 131.9 19.0 0.0
Suma: 715 717   754.4 133.3 19.5 10.8

zupa krem z ciecierzycy PRZYGOTOWANIE:W garnku podgrzać oliwę, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, oprószyć solą i zeszklić ją na umiarkowanym ogniu. Dodać pokrojony na plasterki czosnek i chili, dalej delikatnie podsmażać przez około 2 minuty.
Dodać kmin rzymski, kolendrę i podgrzewać razem przez kilkanaście sekund. Wlać przecier pomidorowy oraz bulion, dodać cukier, doprawić w razie konieczności solą, pieprzem, zagotować. Dodać odcedzoną ciecierzycę i kilka łyżek zalewy. Po zagotowaniu przykryć i gotować pod przykryciem przez około 20 minut na umiarkowanym ogniu. Zupę zmiksować na gładki krem (na największej mocy).

produkt lub potrawa waga [g] waga rynkowa[g] miara domowa energia [kcal] białko [g] tłuszcze [g] węglow. og.[g]
KREM Z CIECIERZYCY I POMIDORÓW
Oliwa z oliwek 16 16 2*łyżka 141.1 0.0 15.9 0.0
Cebula 150 170 średnia sztuka 45.0 2.1 0.6 10.4
Sól morska 3 3 szczypta 0.0 0.0 0.0 0.0
Czosnek 12 14 2*średni ząbek 17.5 0.8 0.1 3.9
papryka chilli, suszona 5 5 łyżeczka 17.3 0.6 0.8 2.6
kmin rzymski 5 5 łyżeczka 18.8 0.9 1.1 2.2
kolendra, mielona 3 3 szczypta 8.4 0.7 0.1 1.6
przecier pomidorowy (sos) 500 500 kartonik 120.0 6.5 1.0 27.0
Woda 750 750 3 szklanka 0.0 0.0 0.0 0.0
przyprawa "vegeta natura" 10 10 2*łyżeczka 9.0 0.2 0.0 2.3
Cukier 5 5 łyżeczka 20.3 0.0 0.0 5.0
cieciorka (ciecierzyca) gotowana, bez soli 500 500   820.0 44.5 13.0 137.0
sezam, nasiona łuskane, prażone, bez soli 20 20 2*łyżka 113.4 3.4 9.6 5.2
Suma: 1979 2001   1330.8 59.7 42.2 197.2

Zuppa di carote
Marchewkę obrać, opłukać i pokroić na 2 - 3 cm kawałki. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę z oliwek/olej, zeszklić cebulę nie rumieniąc. Dodać imbir i podgrzewać przez około pół minuty na małym ogniu.
Dodać marchewkę i smażyć przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać soczewicę, wymieszać, doprawić solą i pieprzem, smażyć mieszając od czasu do czasu przez kolejne 3 minuty.
Dodać puree pomidorowe, wlać bulion, doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować przez około 15 - 20 minut, aż marchewka i soczewica będą miękkie.
Zmiksować na gładki mus, dodać mleko i jeszcze raz zmiksować. Dolać więcej mleka, gdyby zupa była za gęsta.
Zupę podawać gorącą, z ugotowanym razowym makaronem.

produkt lub potrawa waga [g] waga rynkowa[g] miara domowa energia [kcal] białko [g] tłuszcze [g] węglow. og.[g]
KREM Z MARCHWI I SOCZEWICY
Soczewica czerwona, nasiona suche 100 100 pół szklanki 327.0 25.4 3.0 57.5
Marchew 210 284 2*średnia sztuka 56.7 2.1 0.4 18.3
Olej rzepakowy uniwersalny 10 10 łyżka 88.4 0.0 10.0 0.0
Cebula 35 40 pół małej sztuki 10.5 0.5 0.1 2.4
Pomidory w puszce 45 45 3*łyżka puree 36.9 1.9 0.2 8.5
Zupa rosół 720 720 3*szklanka 302.4 40.3 19.4 8.6
Mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu lub roślinne 125 125 pół szklanki 58.8 4.3 1.9 6.3
Suma: 1245 1324   880.7 74.5 35.0 101.6

b7eb56af3ac371161d9f93f6d992f976 620x740

Obrane bataty kroimy w 0,5-1cm plastry, tak samo cebulę, a marchewki przekrawamy wzdłuż na pół.
Tak przygotowane warzywa układamy w silikonowej formie lub na blaszce z papierem do pieczenia, dokładamy również średniej wielkości różyczki kalafiora, a następnie warzywa wkładamy na 50 minut do piekarnika nagrzanego do 160 'C.
Gdy czas pieczenia dobiega końca, (UWAGA: mozna pominąć powyższy etap i zupe przygotować z surowych a nie pieczonych warzyw, wtedy należy najpierw ugotować pokrojone i obrane bataty - ok. 30 min i na 10 minut dołożyć resztę warzyw) gotujemy w rondelku wodę, dodajemy mleko kokosowe i wrzucamy wyjęte z piekarnika warzywa, doprawiamy bulionem warzywnym i papryką, dodajemy kolendrę i gotujemy pod przykryciem 5-7 minut.
Po chwili gotowania całość dokładnie blendujemy na gęsty krem (jeżeli wolimy rzadszą konsystencję to możemy dodać odrobinę wody).

produkt lub potrawa waga [g] waga rynkowa[g] miara domowa energia [kcal] białko [g] tłuszcze [g] węglow. og.[g]
KREM Z PIECZONYCH BATATÓW
Woda 650 650   0.0 0.0 0.0 0.0
batat (patat) 150 208 średni 129.0 2.4 0.2 30.2
Marchew 105 142 średnia sztuka 28.4 1.1 0.2 9.1
Cebula 70 80 mała sztuka 21.0 1.0 0.3 4.8
Kalafior 150 242   33.0 3.6 0.3 7.5
kolendra, mielona 3 3 szczypta 8.4 0.7 0.1 1.6
chili pieprz cayenne 6 6 2*szczypta 19.1 0.7 1.0 3.4
Zioła prowansalskie 5 5 łyżeczka 12.9 0.9 0.2 2.8
Suma: 1139 1336   251.8 10.4 2.3 59.4

Wszelkie prawa zastrzeżone / All rights reserved

RealizacjaMabu.pro Film & Design